close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Hroznýšek pestrý - Jeden z pouhých dvou afrických hroznýšovitých

30. dubna 2020 v 16:49 | HAAS |  Sopky, láva... Události ze současné přírody
Po dalších dvou týdnech čekání přináším další slíbený hadí popisek. Seznamte se tedy s hroznýškem pestrým!

Latinský název: Gongylophis colubrinus,
Rozšíření: severovýchodní Afrika a Jemen,
Velikost: 50 až 90 centimetrů.
Pomineme-li všechny druhy hroznýšovitých hadů (čeleď Boidae) žijících na ostrově Madagaskar, je v podstatě africký kontinent - myšleno tedy jeho vnitrozemí - domovem pouze dvou zástupců této čeledi. Oba patří do rodu Gongylophis, jehož českým ekvivalentem je hroznýšek. Právě hroznýšek pestrý je z těch dvou druhů asi nejznámější. V angličtině se mu říká Egyptian sand boa nebo též Kenyan sand boa; kromě Egypta a Keni se však samozřejmě vyskytuje i v dalších zemích na severovýchodě Afriky, tedy v Somálsku, Etiopii, Súdánu, na severu Tanzanie, a dokonce i v Nigeru. Pozorování jednoho exempláře bylo hlášeno z Jemenu, zda však v současné době stále obývá Arabský poloostrov, a nebyl-li v onom případě zaměněn s jiným pouštním hadem, to není známo. Hroznýšek pestrý se vyznačuje zavalitým tělem s krátkým ocasem. Jeho zbarvení je oranžové s nepravidelnými skvrnami hnědé barvy, pokrývajícími svrchní stranu těla. Bříško je bílé. Hroznýškova hlava je klínovitá, a nese výrazný, snadno rozpoznatelný nosní štítek. Šupiny po celém těle jsou hladké. Přirozeným prostředím tohoto hada jsou suché travnaté pláně, křovinaté savany, a semiaridní písečné oblasti s dostatkem drobivé půdy, ve které žije. Během horkých měsíců tráví hroznýšek pestrý svůj čas v norách savců, případně pod kameny. Je o něm známo, že žije i v oblastech 1500 metrů nad mořem. Jedná se o nočního lovce malých savců a ptáků. Pochopitelně nemá jed, své oběti škrtí tělními smyčkami. Podobně jako řada jeho příbuzných čeká v záloze na kořist, a když nějaká oběť vhodné velikosti projde kolem, bleskurychle na ni zaútočí, zakousne se do ní, uškrtí ji, a potom ji spolkne hlavou napřed. V některých oblastech si ho však lidé čas od času spletou se zmijemi rodu Echis, kvůli čemuž jej zabíjejí. Dalším nebezpečím je pro něj ztráta přirozeného prostředí. Populace těchto hadů jsou dále ohroženy odchytem pro obchod s domácími mazlíčky, naštěstí je však tento druh zařazen v druhém dodatku (Appendix II) smlouvy CITES... Hroznýšek pestrý je vejcoživorodý. V jednom vrhu přivádí samice na svět 3 až 21 mláďat, a to pět měsíců po páření. Mláďata jsou jen asi 17 centimetrů dlouhá, dospělosti dosahují přibližně ve druhém či třetím roce života... Hroznýšek pestrý se objevil například v epizodě "Night of the Hyena" ze seriálu Dobrodružství Austina Stevense (Austin Stevens Adventures).

Příště hroznýšek ozdobný!
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Anketa

Který díl Monster pravěkých oceánů je nejlepší?

1. Sedm nejnebezpečnějších moří 53.3% (381)
2. Do smrtelných čelistí 23.4% (167)
3. Pekelné akvárium 23.4% (167)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama